Beste Circusvrienden,

Het nieuwe jaar is begonnen en hiermee ook meteen twee splinternieuwe Circunstruction projecten.

Paul van der Maat gaat met een berg koffers aan de slag en Hanna de Vletter gaat met Stina Otterström op verrassende manieren filosoferen over de huidige samenleving. Samen met Hand In Hand en Darwin Dogma zullen zij op

8 april in het Maaspodium te zien zijn.

Zet deze datum alvast in je agenda, het belooft een spannende avond te worden. In deze nieuwsbrief wordt het programma besproken.

---

Cir-Kids

Er is een mooie samenwerking ontstaan tussen Circus Rotjeknor, Islemunda, het nieuwe Circusstudio en De Wereld op Zuid die de naam Cir Kids heeft gekregen. Dit is voortgekomen uit de activiteiten die Circus for kids afgelopen najaar in Islemunda is gestart.

Dit najaar zullen er op drie locaties Cir-Kids projecten plaatsvinden. Cir-Kids wil kinderen tussen 8 en 12 jaar actief betrekken bij het beleven van cultuur. Kinderen uit drie Rotterdamse wijken (Oude Westen, Ijsselmonde en Zuidwijk) werken met ervaren circus-docenten van Circus Rotjeknor in 5 tot 7 weken aan een circusvoorstelling. Deze voorstelling wordt gezamenlijk met een professionele circusvoorstelling gepresenteerd. Hierdoor worden vrienden en familie van de deelnemers extra gemotiveerd om naar de voorstelling te komen. Naast familie worden ook de bewoners uit de wijk uitgenodigd en extra aandacht aan ouderen in nabije verzorgingshuizen besteed.

Cir-Kids kent twee doelen:

• Sociaal circus als middel om het zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen van de deelnemers te versterken.

• Nieuwe publieksgroepen kennis te laten maken met het hedendaags circus.

Circunstructionavond

Om jullie alvast nieuwsgierig te maken volgt hieronder een korte beschrijving van de 5e Circunstructionavond in het Maaspodium op 8 april:

Plus haut, encore plus haut van Paul van der Maat

Een man alleen op de zolder met een berg koffers en andere vreemde voorwerpen. Hij wil de hoogte in, de hemel bereiken, de perfecte handstand vinden maar in je eentje is dit onmogelijk. Met hulp van het publiek gaat hij de perfecte toren stapelen en bovenop de mooiste handstanden maken. Een ode aan samenwerking in een individualistische wereld.

The Backdoor of a bakery van Companie The Pregnant Elephant

Wat als twee vrouwen, tijdens het maken van een brood, zichzelf verliezen én terugvinden in hun acrobatisch lichaam? Filosoferend over de alledaagse creaties als brood, hangen ze hoog in een verticaal touw, een trapeze of staan ze zo lang op hun handen dat de zwaartekracht zelf de regels vergeet. Wie weet nog waar het dagelijks eten vandaan komt? Maakt dat nog uit? En hoe belangrijk is het hoe iets er uitziet of smaakt? Hun verhaal gaat over het ontstaan van brood en de relatie van het individu met de basale dingen om hen heen. Een dynamische en verbazende show die je even laat stilstaan bij het dagelijks leven of die je hollend aan het denken zet.

Hand in hand van Maartje Fijen en Saar Rombout

Twee levenslange vriendinnen zoeken de grenzen van hun wederzijds vertrouwen in een tocht door een wereld van dans en luchtwerk. Een poging om in de lucht te dansen en over de grond te zweven. Ze gaan de uitdaging aan om twee werelden samen te brengen, dans van Maartje Fijen en triple-cloudswing van Saar Rombout. In deze nieuwe wereld ontmoeten zij elkaar en ontdekken nieuwe mogelijkheden. Soms alleen, vaak samen: dragend, steunend op en hangend aan elkaar. Het is vallen en weer doorgaan. Een kwetsbare en menselijke vertoning van samen zijn.

Darwin Dogma van Paula Alvala en Lisa Chudalla

Darwin Dogma is een film-noir achtige voorstelling met als thema de spanning tussen mens en technologie. Geïnspireerd door de theorie van Darwin creëren Paula Alvala en Lisa Chudalla in een wereld van Cyberpunk een mini-evolutie waarin hun lichamen zich moeten aanpassen aan een jungle van luchtwerk-attributen zoals kettingen, verticaal touw en tissue.

Een bizarre voorstelling over de spanning tussen mens en technologie. Circus is concreet en tastbaar. Wij beschouwen onze circuskunsten als een aanpassing aan het leven, als een manier om de competitie te overleven. Wij drijven onze lichamen tot het uiterste.

---

 

Graag tot 8 april in het Maaspodium,
met hartelijke groeten van Jördis Cordua


www.circunstruction.nl